Prvenstvo Hrvatske u jedrenju radio upravljanih jedrilica klase IOM - Trogir 12.-13. 04. 2008. PDF Print E-mail
Written by Vedran Rožić-Administrator   
Friday, 11 April 2008 01:00
Prošlo je samo dvije godine od obnavljanja brodomodelarstva u našem gradu, a J.K. Trogir je dobio od nacionalnog saveza povjerenje I čast organizirati Prvenstvo Hrvatske u jedrenju seniorskih radio upravljanih jedrilica klase 1m.
                Prvenstvo će se održati ovog tjedna, točnije u subotu i nedjejlu 12. i 13. travnja. Predviđeno regatno polje dimenzija 100x50 m je u Trogirskom kanalu, Foši, neposredno uz rivu. Lokacija regatnog polja je želja  domačina, J.K. Trogir, u nastojanju približavanja ove zanimljive discipline građanima svoga grada. S obzirom da je se radi ipak o nacionalnom prvenstvu, na kojem će se okupiti svi najbolji hrvatski brodomodelari, kao i to da je ovo ujedno i predposljednje natjecanje koje se boduje za sastav hrvatske reprezentacije pred Evropsko prvenstvo,
regatni odbor će naročito voditi računa o metereološkim uvjetima koji moraju biti što bliži idealnim. To se posebice idnosi na morske struje i vjetar na akvatoriju samog regatnog polja. Ukoliko ti uvjeti budu ispod potrebnog nivova, regatno polje će se prebaciti ispred obale hotela Medena. Obe su lokacije ugodne za boravak i šetnju, pa će tako trogirani imati prilike uživati u zanimljivom, i za naše prilike, još uvjek nesvakidašnjem događaju.
                Radio upravjlane jedrilice klase 1 m su brodovi duljine točno 1 m koje u sebi imaju servo uređaj kojim se odvojeno upravlja kormilom i škotama (konopima kojima se privlače ili otpuštaju jedra).  Jedriličar modelar ovim brodom upravlja sa kopna pomoću posebne radio stanice. Ovaj brod ima dva jedra; veće stražnje, glavno jedro, i prednje manje – takozvani flok. Brodovi su izrađeni uglavbnom od plastike, ali ima i drvenih modela građeni  sistemom ljepjlenih drvenih letvica. Svim modelima je karakteristično da su vrlo fine građe poput  svih trkačih strojeva.
                Brodovi se uglavnom kupuju u djelovima, a onda ih natjecatelji sami sastavljaju, komponirajući svoju jedrilicu, barem djelomično, po vlastitim zamisima. Tako se može reći da gotovo da nema baš identičnih modela, a to natjecanju daje posebnu draž, I unosi puno kreatvinosti u pripremi natjecatelja. Ipak, dominantne vrline koje dobar brodomodelar treba razviti
su vještina upravljanja , snalaženje u prostoru, i izuzetno dobro poznavanje regatnih pravila.
                Na ovom Prvenstvu Hrvatske se očekuje nastup oko 25 natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije.
Trogirani će nastupiti sa najbrojnijom i definitivno jednom od dvije najjače ekipe. Boje J.K. Trogir: će zastupati:
1.       Mario Škrlj  (19);                     3. rangirani na nacionalnoj  kriterijskoj ljestvici
2.       Marko Matić (26)                     4. rangirani           
3.       Fabijanko Biočić (38)              11. rangiranini
4.       Vedran Vesanović (60)           12. rangirani
5.       Tudor Bilić (21)                      
 
                Glavni konkurenti trogiranima na ovoj prvenstvu, a i inače je tim J.K. Zente iz Splita koji je manje brojan. Međutim, članovi J.K. Zente, Zvonko Jelačić i Ante Kovačević drže prva 2 mjesta na nacionalnoj kriterijskoj ljestvici, pa se između Trogira i Zente vodi utrka za naslov timskog državnog prvaka.
                Marko Matić i Mario Škrlj su krajem prošle godine sastavili nove brodove i na njima nastupili na nekoliko kriterijskih regata. Kako to obično biva, svaki novi brod traži vrijeme za uhodavanje i uštimavanje.
                Ovog puta su trogirani imali dosta vremena. Na posljednjoj regati u Rijeci, kao i na zajedničkim treninzima Trogira, Mornara i Zente, jedrilice Mariov i Marka su bile neuhvatljive što se brzine tiče. To znači da će u ustaljenim uvjetima vjetra i struje njihova konkurencija u Trogiru imati zaizta tešku regatu u borbi za odličja.
                Podsjetimo, Mario je dosadašnjim rezultatima osigurao nastup  za reprezentaciju Hrvatske koja će nastupiti na predstojećem Evropskom Prvenstvu. Marko je gotovo sigurno u reprezentaciji. Naime jedina mogućnost da marko ne postigne status reprezentativca je da njegov direktni konkurent postane prvak države, a Marko bude tek 7. što je stvano malo vjeroatno
                Fabijanko Biočić i Vedran Vesanović će plasmanom nastojati ući u krug onih jedriličara koji će nastupiti sa Mariom i Markom na predstojećem EP.
                Trogirani osjećaju miris medalje. Možda jedne, a možda i dvije. Koliko, i koje boje, znat će se u popodnevnim nedjeljnim satima.
                Organizacijiu regate vodi vrijedni član J.K. Trogir, Nikša Matozan, također brodomodelar i konstruktor  radio upravljanih jedrilica. Nikša je, ovog puta,  debitant u ulozi predsjednika organizacijskog odbora.  Samim stručnim tijelom, Regatnim Odborom predsjedava iskusni međunarodni presuditelj, splićanim Alen Kustić. Protestnim Odborom prdesjedava šibenski sudac Denis Marinov – Bili. Organizaciju  i postavljanje regatnog polja će voditi naš proslavljeni trener Vedran Rožić, a njemu će asistirati mladi laseraši Ante Botica, Šime Geić, i Ante Munjiza.
                Po sastau organizacijskog odbora se vidi da je J.K. Trogir pojačao aktivnost i na jednom, dosad, malo zapostavjlenom segmentu, a to je uvježbavanje tima za organizaciju regata. U ovoj ekipi je dosta mladih lica, bolje rečeno, samo su trojica stariji od 30. Ta vijest sada nema odjeka, ali za 5-6 godina će značiti jako puno. U subotu, poslije završenih jedrenja, J.K. Trogir organizira bogatu večeru za sve natjecatelje prvenstva, članove regatenog odbora i odabrane goste.      Kompletni troškovi organizacije regate pokriveni su donacijama tvrtki I obrtnika. Donatori su redom zatražili ostati anonimni.  
                Ne sumnjamo da će i na natjecanju i na večeri atmosfera biti ugodna i nabijena nadahnućem. Sigurno će se izroditi i nove dobre ideje, a vjerojatno  će ovo državno Prvenstvo biti uvod za organizaciju većih međunarodnih regata.