Završeno Prvenstvo Hrvatske u jedrenju radio upravljanih jedrilica klase IOM PDF Print E-mail
Written by Vedran Rožić-Administrator   
Monday, 14 April 2008 01:00
Nakon više od 40 godina J.K. Trogir je ponovo bio domaćin Prvenstva Hrvatske u jedrenju radio upravljanih jedrilica, ovaj put moderne seniorske  klase 1 m.  
                U ona doba nije bilo servo uređaja na daljinsko upravljanje, nego su jedrilice imale jednostavne mehaničke sklopove nalik na  mehaničke autopilote koje su naštimavali pred jedrenje sami modelari, često trčeći za svojim modelom uzduž bazena ili po nekoj plitkoj i zatvorenoj plaži. Zato je to prvo trogirsko Državno prvenstvo (tadašnje Jugoslavije) koje se tada održavalo na plićaku uz cestu na Brigima. Čitava ta plaža danas je nasuta i upravo je predmet radova kanalizacijskog sustava velikog eko projekta.
                  Nekoliko desetljeća ta zanimljiva pomorsko-tehnička disciplina je bila ugašena u našem gradu. Prije samo dvije godine brodomodelarstvo je obnovljeno, i u kratkom vremeno doživjelo bum. Danas je u klubu 12 omladinskih modela klase G70 i čak 5 seniorskih modela međunarodne klase 1 m. Prošle godine Mario Škrlj je nastupio na Prvenstvu Svijeta u toj klasi u Francuskoj kao najmlađi član hrvatske reprezentacije, a novi veliki uspjeh i priznanje je netom održano Prvenstvo Hrvatske u toj klasi u organizaciji J.K. Trogir. Velika želja organizatora je bila održati sva jedrenja neposredno uz trogirsku rivu – najljepšem mogućem ambijentu za takvo natjecanje. Svi su priželjkivali osrednji maestral koji je pružao idealne uvjete za jedno ozbiljno natjecaje ovakvog tipa. Rezervno polje u slučaju slabog juga i velikih morskih struja, je bila riva ispred hotela Medena. Na veliku žalost organizatora, prvi dan su bili upravo nepovoljni uvjeti. Zbog strogih kriterija, kakvi se moraju poštivati na regati ranga nacionalnog prvenstva, regatno polje je bilo na rezervnoj lokaciji – Medenoj. 
                Prvi dan je 24 natjecatelja odradilo 5 serija plovova (svaka serija u dvije grupe po 12 natjecatelja). Nakon svake završene serije po 12 prvoplasiranih bi formiralo grupu A, a ostali grupu B. Prvoplasirani iz grupe B bi dobivao 13. mjesto, a ostali iza njega istim redom. U sljedećoj seriji 4 najbolje plasirana iz grupe B bi prelazila u grup A i obrnuto. Boje J.K. Trogir je zastupo kvintet
Mario Škrlj  (19); 3. rangirani na nacionalnoj  kriterijskoj ljestvici
Marko Matić (26) 4. rangirani          
Fabijanko Biočić (38)          11. rangiranini
Vedran Vesanović (60)       12. rangirani
Tudor Bilić (21)                    17. rangirani                        
                Po brojnosti i položaju na rang ljestvici trogirani su bili druga po snazi ekipa na Prvenstvu. Lider, momčad J.K. Zente već 7 godina nije bila pobjeđena kako na kriterijskim ragatama tako ni na Državnom Prvenstvu. Prva momčad kojoj je Zenta došla na domet, su upravo naši momci, koji su im početkom ove godine preoteli dvije momčadske pobjede i sa pravom su očekivali veliku borbu za pobjedu na domaćem terenu u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.
                Prve regata je za naše izvrsno počela: u prva dva plova prve serije dvije pobjede trogirana, Maria Škrlja i Marka Matića. No već u drugoj seriji lošiji rezultat, a u trećoj i četvrtoj seriji hladan tuš, dva najbolja trogirnina su pala u B skupinu. Momci su se odmah u sljedećoj seriji izvukli, i opet zajedrili u A skupinu, ali medalje više nisu bile u dosegu. Zentaši, Zvonko Jelačić i Ante Kovačević, i rječanin Robert Grubiša, dugogodišnji hrvatski reprezentativci su odmah iskoristili loš trenutak naših momaka i učvrstili svoje pozicije u borbi za medalje.
                Drugi dan bio je bolji u svim aspektima. Najprije je osvanuo vedar i sunčan dan, a zatim je zapuhao maestral. Regatno polje je postavljeno uz toliko željenu rivu. Tako su mnogi trogirski nedjeljni šetači mogli uživati u nesvakidašnjem i zaista lijepom prizoru. Naši momci su općenito jedrili bolje, a Mario je stigao upisati pobjedu u još jednom plovu.
                Nakon odrađenih 11. serija plovova novi državni prvak je Zvonko Jelačić ispred Ante Kovačevića, dok je treći bio Robert Grubiša. Omladinska državna prvakinja je postala Kristina Jakelić iz splitskog Mornara.
                Trogirani su zauzeli sljedeće pozicije:
               
5. Mario Škrlj  (19)
6. Marko Matić (26)           
9. Fabijanko Biočić (38)     
12. Vedran Vesanović (60)
24. Tudor Bilić (21)                            
Sve u svemu, trogirani imaju razloga za veselje.   J.K. Trogir je momčadski drugi na ovoj regati. Ovim rezultatom Mario Škrlj i Marko Matić su već osigurali nastup u dresu hrvatske reprezentacije na Europskom Prvenstvu koje će se održati ove jeseni u Dubrovniku. Njih dvojica početkom svibnja, kao hrvatski reprezentativci, putuju na Otvoreno Prvenstvo Engleske. Ovo će biti vrlo jaka međunarodna regata koja će, u stvari predstavljati mini Europsko Prvenstvo. Fabijanko Biočić je nadomak ispunjenja norme za nastup na predstojećem EP, a i Vedran Vesanović je također u konkurenciji za reprezentaciju.
                Organizacija regate je bila na nivou Državnog prvenstva, na sudačkom i na organizacijskom planu. U svojstvu predsjednika Organizacijskog Odbora debitirao je, brodomodelar i konstruktor novih trogirskih modela, Nikša Matozan. S obzirom na izvrsno obavljen posao, gotovo sa sigurnošću se može reći da je J.K. Trogir dobio i još jednog eksperta za organizaciju akcija.
                U idućim godinama J.K. Trogir će u ovom terminu redovito organizirati jednu jaku kriterijsku regatu.