POČELA JE PREDOLIMPIJSKA REGATA U HYERES-u PDF Print E-mail
Written by Vedran Rožić-Administrator   
Monday, 21 April 2008 01:00
U Francuskom gradu Hyeres-u j (Jeer-u)e počela jedna od dvije najveće tradicionalne predolimpijske regate 1. ranga. U svih 10 olimpijskih klasa , i 3 paraolimpijske klase natječe se oko 1000 jediličara iz cijelog svijeta. Kao i svaki put u olimpijskoj godini, ovo natjecanjeće biti i jedna od posljednjih većih proba sposobnosti natjecatelja prije konačne, olimpijske, regate.
            Hrvatska je poslala tim od 23 jedriličara i jedriličarke koji će se natjecati u klasama 49, 470, finn, laser, laser radial, i na olimpijskim daskama klase RSX. Svi hrvatski jedriličari koji su konkurirali za olimpijske norme su postigli svoje ciljeve pa će ovu regatu iskoristiti kao testove uvježbanosti i opreme koju pripremaju za Peking.  Regatno polje u Hyeresu je poznato po vrlo jakim vjetrovima i sušta je suprotnost  olimpijskom regatnom polju u Qingdao-u (Čindau) u Kini. Tako simulacija olimpijske regate za ovu priliku ne dolazi u obzir. No ta činjenica  jednaka je, kako za hrvatske jedriličare, tako i za sve ostale svjetske olimpijce.
            Nakon jučerašnjeg,  prvog , dana natjecanja u klasi 49 naša posada Kostov Cupač nije ni došla do cilja. Zbog prejakog vjetra, od 5 do 7 bofora, samo 12 posada je završilo regatu.

 
U klasi laser tradicionalno hrvatska najbolje stoji: Milan Vujasinović je nakon 2 plova trenutno 5. a olimpijac Luka Radelić 16., dok je Tonči Stipanović 20.
            U ženskom jednosjedu, klasi laser radial, Tina Mihelić je 7, a olimpijka Matea Petronijević je 35. između 78 kormilarki.
            U klasi finn olimpijac Ivan Kljaković Gašpić je trenutno 13. između 56. kormilara.
U klasi 470 olimpijci fantela Marenić su nakon 4. mjesta u prvom jedrenji i diskvalifikacije radi preuranjenog starta u drugom jedrenju trenutno 45. između 75. posada. Dobar rezultat i agresivna vožnja, bez obzira na diskvalifikaciju mogle bi biti znak dobre forme naše talentirane posade bez obzira na diskvalifikaciju.
            Između 95. daskaša u muškoj konkurenciji trenutno najbolji od 4 hrvata  je Luka Mratović na 57. mjestu.
            Organizatori regate u Hyeresu tradicionalno posvećuju dosta pažnje i paraolimpijskom jedrenju. Ove godine je organizirana je regata za čak 3 paraolimpijske klase kao i poziv za prezentaciju nove opreme kao priprema za odabir klasa i opreme koja će se koristiti na paraolimpijskim igrana 2012 i 216 godine.
Radi se o pozivu za dvije kategorije klasa:
                        JEDNOSJED SA KOBILICOM (One-Person Keelboat)
                        SA KLASAMA:
-         2.4mR
- Access Liberty
- FI460
- N1
                        TROSJED SA KOBILICOM  (Three-Person Keelboat)
                        SA KLASAMA:
                                               - SB3 Club
                                   - SKUD18 Development
                                   - Sonar